събота, ноември 15 11:09:07

Изследване: В топлата вода в София има 22 пъти повече бактерии, отколкото в студената

23.10.2025 | 02:14

Топлата вода в София съдържа 22 пъти повече бактерии от студената поради ниска температура и липса на контрол. Това създава рискове за общественото здраве, включително развитие на патогени като Legionella.

Изследване: В топлата вода в София има 22 пъти повече бактерии, отколкото в студената

Изследване на Софийския университет и „Активни потребители“ показва, че топлата вода в София съдържа 22 пъти повече бактерии от студената. Причината – ниска температура и липса на контрол върху качеството.

В топлата вода в София са открити значително по-високи нива на бактерии, отколкото в студената, показва изследване на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и сдружение „Активни потребители“.

Според резултатите, средната бактериална концентрация в топлата вода е 22 пъти по-висока, а в някои райони – като кв. „Гео Милев“ – достига до 70 пъти повече спрямо пробите от студена вода.

РЗИ – Варна предупреждава: Негодна за пиене вода от две чешми в града
РЗИ – Варна предупреждава: Негодна за пиене вода от две чешми в града

Причини за високото ниво на бактерии

Основният фактор, според учените, е недостатъчната температура на водата. Средно измерената температура е около 52°C, което е под препоръчителните 55°C, необходими за унищожаване на повечето бактерии.

В повече от 20% от пробите температурата пада дори под 50°C, създавайки идеална среда за развитие на микроорганизми като Legionella pneumophila (причинител на Легионерска болест) и нетуберкулозни микобактерии, които могат да предизвикат тежки респираторни инфекции и пневмонии.

Риск за общественото здраве

Експертите предупреждават, че топлата вода не трябва да се използва за пиене или готвене, тъй като не се подлага на същия контрол и филтрация като студената.

В България липсва ясна нормативна уредба и регулярен мониторинг върху качеството на топлата вода, което поставя под въпрос безопасността ѝ за битови нужди.

Препоръки на специалистите

  • Не консумирайте топла вода директно от чешмата;
  • Поддържайте температура над 60°C в бойлери и топлопреносни системи;
  • При съмнение за замърсяване – пуснете водата да изтече няколко минути, преди употреба;
  • Използвайте филтри и редовно почистване на смесители в домакинството.

„Топлата вода в жилищните системи често се задържа в тръбите, което създава условия за развитие на бактерии. Контролът трябва да се засили, за да се предотвратят потенциални здравни рискове“, коментират от „Активни потребители“.

 

Хранителни добавки от Workout.bg

/ Източници: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, сдружение „Активни потребители“, БНТ, 24 часа, Offnews.bg, Varna24.bg /


Младен Тренчев
Младен Тренчев
Младен Тренчев е анализатор с фокус върху икономиката и политологията. Той винаги представя факти и аргументи, за да подкрепи своите виждания. Завършил Икономически и Социални науки в Пловдивския университет, Младен е известен със своя критичен подход и аналитични умения.